V domácí pekárně pečeme chléb i bílé pečivo. Každý chléb vyžaduje individuální způsob přípravy. Je nutné dodržet čas, který mouka a žitný kvas potřebuje k tomu, aby byl chuťově vyvážený a nic nelze uspěchat. Kvas na chléb se utváří 4 dny a je tedy také nutné 4 dny předem určit kolik chlebů, v jakém množství budeme vlastně péct. Jaké produkty tedy vyrábíme?

Chléb

Klasický

Kvasový chléb s kmínem

Klasický poctivý chléb, který ale určitě nechutná jako Šumava. Vhodný skoro ke každému jídlu i samotný.

Váha po upečení: 1300 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, kmín, brambory
Popis: Vůně po kmínu a kvasu, chuť příjemně slaná, realativně hutné těsto

Specialita

Kvasový chléb se škvarkami

Tento chléb je z velké části experiment na přání těch kdo má rád škvarky a škvarkové placky. Tím, že je sádlo a brambory v těstě je chléb delší dobu vláčný.

Váha po upečení: 1400 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, škvarky (jatka Tismice), brambory, vejce
Popis: Vůně a chuť po sádle a bramborách, kůrka lesklá

 

Zdravější?

Celozrnný chléb

Po experimentu jsem hledal něco co by mohlo být alespoň trochu zdravé. Přidal jsem celozrnnou mouku a různá semínka s dobromyslí a olivovým olejem a vznikl celozrnný chléb.

Váha po upečení:  1400 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, mořská sůl, olivový olej, dobromysl, semínka Chia (Šalvěj hispánská), semínka tykve, slunečnice a ovesné vločky, špalda
Popis: Chuť po slunečnicovém semínku, vůně po oregánu a olivovém oleji, křupavá kůrka

Nejoblíbenější speciál

Kvasový chléb s cibulí

Možná nejoblíbenější chléb. Střída voní po usmažené cibuli a cibulový olej dodá neuvěřitelnou chuť. Ke guláši fenomenální! Zároveň se dá jíst samotný a je dost aromatický.


Váha po upečení: 1500 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, cibule, kmín, vejce, brambory
Popis: Chuť a vůně po cibuli, kůrka skoro karamelová a křupavá

Bílé pečivo dostává svoji péči v drožďovém rozkvasu, který vzniká dlouhým kynutím v mléce, nebo v hladké mouce. Tento "poliš" se chová určitě lépe s než jen syrové droždí rozdrobené do těsta nebo kvásku. Dávám tomu zase prostě jen čas. Nic se totiž nesmí uspěchat. I snídaně pak může být s tímto pečivem zážitek. Na požádání můžeme upravit gramáž a posyp jednotlivých výrobků. na objednávku obvykle stačí den předem.

Bílé a celozrnné pečivo

Na víkendové snídaně

Rohlíky a Housky (raženky)

Klasické bílé pečivo s kvalitním řepkovým olejem a různým sypáním. Nejlepší ještě vlažné! Kvas je pšeničný, překvašený 12 - 16 hodin a pak dokvašený na tři doby.

Váha po upečení: 70 g kus (váhu možné upravit na banketky)
Ingredience: pšeničná mouka,řepkový olej, dle posypu mák, kmín, sůl...
Popis: křupavá kůrka, jemná vůně po kvasu a použitých surovinách

Zdravá svačina, nebo snídaně

Celozrnný rohlík (snídaňový)

Proč snídaňový? Protože zasytí! Ovesné vločky, směs semínek a žitná mouka z tohoto pečiva bez cukru v kvasu (kyne přes noc), který je nahrazen sladem dělá ideální pečivo pro start nového dne. Nejlepší je s kachní paštikou, nebo s tvarohem a sýrem.

Váha po upečení: 90 g
Ingredience: pšeničná mouka, špaldová mouka, žitná mouka, olivový olej, ovesné vločky, slunečnicové semínko, sezam, tykev, chia semínka, pohanka, nebio jáhly, bylinky (Arnika, dobromysl...)
Popis: hutnější a celozrnný rohlík, vůně po bylinkách, jemně slaná

Dokonalost k masu!

Bulka na Hamburger

A za tím si stojíme! Opravdu nikdy jsem nejedl lepší bulku na hamburger. Tímto kouskem pečiva můžete Váš hamburger "vystřelit" do dokonalého a komplexního jídla. A není to vata, ale poctivá bulka co drží omáčku i chuť. Po dohodě mohu vytvořit indivduální příchuť - rajčatová, česneková, cibulová...

Váha po upečení: 125 g (váhu možné upravit)
Ingredience: pšeničná mouka, řepkový olej, bylinky, mléko, vejce
Popis: krásná jemná a voňavá bulka, chuť po bylinkách, jemně slaná, křupavá

Sendvič, toust, nebo krutony?

Toustový chléb (bílý i celozrnný)

Tento toustový chléb je křupavý, voňavý a dobrý. Tousty z něj budou opravdu vynikající. Dostupný i ve verzi celozrnného - ingredience viz. celozrnný chléb. Necháváme v celku nebo mohu nakrájet (16 - 18 plátků). Nejlepší je druhý den, pokud vydrží první ochutnání po upečení. Je poctivý! V celku, nebo krájený.

Váha po upečení: 650 g/800 g celozrnný
Ingredience: pšeničná mouka, máslo (8 - 10%), olivový olej, vejce, mléko
Popis: vůně po másle, chuť jemně slaná, propečená/celozrnný obashuje ovesné a ječné vločky, chia semínka, slunečnici, tykev, špaldovou mouku a žitný kvas.

Český chlebíček? jedině z dobré veky.

Veka na chlebíčky

Poctivé veky na chlebíčky. Krásná pevná kůrka, střída voní, protože je s mlékem a máslem. Nezkazí žádnou oslavu :) V celku, nebo nakrájená příčně i rovně. Případně menší na kanapky.

Váha po upečení: 480g/16 plátků
Ingredience: pšeničná mouka, máslo (5%), řepkový olej, vejce, mléko
Popis: vůně po mléce, chuť jemně slaná, propečená kůrka

Zpátky do dětství, zpátky v čase!

Klasický makový loupák

Snídaně jako od maminky, s marmeládou nebo máslem, s čajem, nebo kakaem. Tohle je reminisence na dětství... Krásně voní a jsou jako peří! Drží i do druhého dne.

Váha po upečení: 90 g
Ingredience: pšeničná mouka, mléko, máslo (8 - 10%), vejce, mák
Popis: vůně po másle a máku, chuť jemně sladká, propečená, jemná střída.

Další nápady

... vznikají různě - při vyvalování těsta na vále, když čekám až těsto vykyne, nebo při pečení samotném. Rozhodně není všem dnům konec a inspirace je dost. Chci se držet původních receptů a osvědčených postupů, které si upravuji a přizpůsobuji k dokonalosti. Důležitá je pro mě ruční práce. Preferuji české pečivo, které je zde a původní. Ne nadarmo se říká, jaký je chléb, taková je země a národ. Chci jednoduše lepší chléb a poctivost.

Máte námět na recept, nebo soukromé přání? Neváhejte mě kontaktovat.

Martin Trojan
Břežany II. 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky