V domácí pekárně pečeme chléb i bílé pečivo. Každý chléb vyžaduje individuální způsob přípravy. Je nutné dodržet čas, který mouka a žitný kvas potřebuje k tomu, aby byl chuťově vyvážený a nic nelze uspěchat. Kvas na chléb se utváří 4 dny a je tedy také nutné 4 dny předem určit kolik chlebů, v jakém množství budeme vlastně péct. Jaké produkty tedy vyrábíme?
Chléb
Klasický
Kvasový chléb s kmínem
Klasický poctivý chléb, který ale určitě nechutná jako Šumava. Vhodný skoro ke každému jídlu i samotný.
Váha po upečení: 1300 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, kmín, brambory
Popis: Vůně po kmínu a kvasu, chuť příjemně slaná, realativně hutné těsto
Specialita
Kvasový chléb se škvarkami
Tento chléb je z velké části experiment na přání těch kdo má rád škvarky a škvarkové placky. Tím, že je sádlo a brambory v těstě je chléb delší dobu vláčný.
Váha po upečení: 1400 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, škvarky (jatka Tismice), brambory, vejce
Popis: Vůně a chuť po sádle a bramborách, kůrka lesklá
Zdravější?
Celozrnný chléb
Po experimentu jsem hledal něco co by mohlo být alespoň trochu zdravé. Přidal jsem celozrnnou mouku a různá semínka s dobromyslí a olivovým olejem a vznikl celozrnný chléb.
Váha po upečení: 1400 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, mořská sůl, olivový olej, dobromysl, semínka Chia (Šalvěj hispánská), semínka tykve, slunečnice a ovesné vločky, špalda
Popis: Chuť po slunečnicovém semínku, vůně po oregánu a olivovém oleji, křupavá kůrka
Nejoblíbenější speciál
Kvasový chléb s cibulí
Váha po upečení: 1500 g
Ingredience: žitná mouka, pšeničná mouka, cibule, kmín, vejce, brambory
Popis: Chuť a vůně po cibuli, kůrka skoro karamelová a křupavá
Bílé pečivo dostává svoji péči v drožďovém rozkvasu, který vzniká dlouhým kynutím v mléce, nebo v hladké mouce. Tento "poliš" se chová určitě lépe s než jen syrové droždí rozdrobené do těsta nebo kvásku. Dávám tomu zase prostě jen čas. Nic se totiž nesmí uspěchat. I snídaně pak může být s tímto pečivem zážitek. Na požádání můžeme upravit gramáž a posyp jednotlivých výrobků. na objednávku obvykle stačí den předem.
Bílé a celozrnné pečivo
Na víkendové snídaně
Rohlíky a Housky (raženky)
Klasické bílé pečivo s kvalitním řepkovým olejem a různým sypáním. Nejlepší ještě vlažné! Kvas je pšeničný, překvašený 12 - 16 hodin a pak dokvašený na tři doby.
Váha po upečení: 70 g kus (váhu možné upravit na banketky)
Ingredience: pšeničná mouka,řepkový olej, dle posypu mák, kmín, sůl...
Popis: křupavá kůrka, jemná vůně po kvasu a použitých surovinách
Zdravá svačina, nebo snídaně
Celozrnný rohlík (snídaňový)
Proč snídaňový? Protože zasytí! Ovesné vločky, směs semínek a žitná mouka z tohoto pečiva bez cukru v kvasu (kyne přes noc), který je nahrazen sladem dělá ideální pečivo pro start nového dne. Nejlepší je s kachní paštikou, nebo s tvarohem a sýrem.
Váha po upečení: 90 g
Ingredience: pšeničná mouka, špaldová mouka, žitná mouka, olivový olej, ovesné vločky, slunečnicové semínko, sezam, tykev, chia semínka, pohanka, nebio jáhly, bylinky (Arnika, dobromysl...)
Popis: hutnější a celozrnný rohlík, vůně po bylinkách, jemně slaná
Dokonalost k masu!
Bulka na Hamburger
A za tím si stojíme! Opravdu nikdy jsem nejedl lepší bulku na hamburger. Tímto kouskem pečiva můžete Váš hamburger "vystřelit" do dokonalého a komplexního jídla. A není to vata, ale poctivá bulka co drží omáčku i chuť. Po dohodě mohu vytvořit indivduální příchuť - rajčatová, česneková, cibulová...
Váha po upečení: 125 g (váhu možné upravit)
Ingredience: pšeničná mouka, řepkový olej, bylinky, mléko, vejce
Popis: krásná jemná a voňavá bulka, chuť po bylinkách, jemně slaná, křupavá
Sendvič, toust, nebo krutony?
Toustový chléb (bílý i celozrnný)
Tento toustový chléb je křupavý, voňavý a dobrý. Tousty z něj budou opravdu vynikající. Dostupný i ve verzi celozrnného - ingredience viz. celozrnný chléb. Necháváme v celku nebo mohu nakrájet (16 - 18 plátků). Nejlepší je druhý den, pokud vydrží první ochutnání po upečení. Je poctivý! V celku, nebo krájený.
Váha po upečení: 650 g/800 g celozrnný
Ingredience: pšeničná mouka, máslo (8 - 10%), olivový olej, vejce, mléko
Popis: vůně po másle, chuť jemně slaná, propečená/celozrnný obashuje ovesné a ječné vločky, chia semínka, slunečnici, tykev, špaldovou mouku a žitný kvas.
Český chlebíček? jedině z dobré veky.
Veka na chlebíčky
Poctivé veky na chlebíčky. Krásná pevná kůrka, střída voní, protože je s mlékem a máslem. Nezkazí žádnou oslavu :) V celku, nebo nakrájená příčně i rovně. Případně menší na kanapky.
Váha po upečení: 480g/16 plátků
Ingredience: pšeničná mouka, máslo (5%), řepkový olej, vejce, mléko
Popis: vůně po mléce, chuť jemně slaná, propečená kůrka
Zpátky do dětství, zpátky v čase!
Klasický makový loupák
Snídaně jako od maminky, s marmeládou nebo máslem, s čajem, nebo kakaem. Tohle je reminisence na dětství... Krásně voní a jsou jako peří! Drží i do druhého dne.
Váha po upečení: 90 g
Ingredience: pšeničná mouka, mléko, máslo (8 - 10%), vejce, mák
Popis: vůně po másle a máku, chuť jemně sladká, propečená, jemná střída.
Další nápady
... vznikají různě - při vyvalování těsta na vále, když čekám až těsto vykyne, nebo při pečení samotném. Rozhodně není všem dnům konec a inspirace je dost. Chci se držet původních receptů a osvědčených postupů, které si upravuji a přizpůsobuji k dokonalosti. Důležitá je pro mě ruční práce. Preferuji české pečivo, které je zde a původní. Ne nadarmo se říká, jaký je chléb, taková je země a národ. Chci jednoduše lepší chléb a poctivost.
Máte námět na recept, nebo soukromé přání? Neváhejte mě kontaktovat.